Search
Close this search box.

W związku z awarią naszego numeru telefonu 81 718 08 32 bardzo prosimy o kontakt pod numer 665 344 832. Serdecznie przepraszamy za utrudnienia.

  1. Strona główna
  2. /
  3. Niepłodność
  4. /
  5. Zdrowe przygotowanie do ciąży

Zdrowe przygotowanie do ciąży

Troska o własne dziecko, to naturalne zachowanie każdego rodzica. Warto zatem pamiętać, że najlepsze warunki rozwoju naszego maleństwa możemy stworzyć jeszcze przed jego poczęciem. Przygotowanie do ciąży powinno opierać się o odpowiednie żywienie, aktywność fizyczną, a także o przeprowadzenie odpowiednich badań. Nie można też zapomnieć o właściwej suplementacji. Takie działania, należy podjąć przynajmniej na 3 miesiące przed zajściem w ciąże, aby zapewnić naszemu dziecku jak najlepsze warunki do zdrowego, prawidłowego rozwoju. Ten czas ma posłużyć do uzupełnienia ewentualnych deficytów składników mineralnych i witamin, a także do uregulowania gospodarki hormonalnej i rozpoczęcia detoksykacji organizmu. Kobiety zmagające się z nadwagą lub otyłością, przed zajściem w ciążę powinny zgubić zbędne kilogramy, aby stworzyć najlepsze wewnętrzne środowisko dla rozwoju swojego dziecka. Zaczynając od prawidłowego odżywiania – podczas komponowania posiłków warto zwrócić uwagę na jakość kupowanych produktów. Unikać należy środków spożywczych zawierających substancje wzmacniające smak, zapach, sztuczne barwniki – czyli produktów zawierających w swoim składzie niektóre oznaczenia E. Warto skorzystać z wiedzy dietetyka lub zapoznać się z dokładną listą substancji, które nie powinny znaleźć się w diecie kobiety w ciąży (m. in. izomery trans, cukry proste, syrop glukozowy).

Oczywiście przyszłe mamy powinny pamiętać o wprowadzeniu do swojego codziennego dnia podstawowych zasad zdrowego odżywiania czyli, zasady 5U:

  • Uregulowanie – spożywanie 4-5 posiłków dziennie, w zależności od indywidualnych potrzeb i planu dnia każdej kobiety;

  • Urozmaicenie – stosowanie różnorodnych potraw, zarówno w ciągu dnia jak i całego tygodnia;

  • Umiarkowanie – ważna jest wielkość porcji poszczególnych produktów, głównie białkowych i tłuszczowych, aby nie doszło do niebezpiecznego zakwaszenia organizmu. Istotna jest też ilość posiłków, aby utrzymać prawidłową masę ciała;

  • Unikanie – zrezygnowanie z alkoholu, papierosów i innych używek, a także unikanie sztucznych dodatków do żywności, gdyż niestety nie wszystko co jest zawarte w produkcie spożywczym jest zdrowe i wartościowe, czasami wręcz przeciwnie są to substancje niewskazane, a nawet niebezpieczne dla kobiet w ciąży;

  • Uzupełnienie płynów, składników mineralnych i witamin – wypijanie odpowiedniej ilości wody jest bardzo istotne do utrzymania odpowiednich procesów życiowych i usuwania toksyn z organizmu. Istotne jest też jaką wodę się pije. W sklepach jest kilkadziesiąt rodzajów wód: mineralnych, źródlanych i ważne jest, aby wybrać z nich tę najbardziej odpowiednią.

Każda kobieta planująca dziecko, powinna koniecznie rozpocząć suplementację kwasem foliowym, ponieważ jego niedobór może powodować powstanie u dziecka wad mózgu i rdzenia kręgowego, a nawet poronienie. W suplementacji niezbędne są też kwasy omega 3 i omega 6, odpowiadają one u dziecka za prawidłowy rozwój układu nerwowego i odpornościowego.

Ciąża trwa 9 miesięcy, jest to czas kiedy dziecko rozwija się, rośnie, kiedy formuje się jego cały organizm, dlatego tak ważne jest, aby ciało matki w którym ten mały człowiek powstaje było najlepszym miejscem dla jego zdrowego rozwoju. Każdy rodzic chce, aby jego dziecko było zdrowe, więc należy okazać zaangażowanie i troskę jeszcze zanim maleństwo będzie w naszych ramionach.
\"baner

Mgr inż. Dorota Świdnik

Przeczytaj także: